Haaveissa kolmipäiväinen työviikko

Näin, kun ei ole vielä edes kesälomat alkaneet, on hyvä jo miettiä tulevaa syksyä. Sain nimittäin puhelun päiväkodista, jossa ihan vaan nyt sovittiin, että Kirppu aloittaa päiväkodin 1.8.2023. Hänhän on ollut siellä listalla jo helmikuusta asti. Ja nyt olen varannut elokuulle Ässän ja Kirpun hoitovuorot.

Ensimmäinen päivä on tiistai, joten varasin tuolta viikolta kaikki ti-pe päivät, olkoon se Kirpulle tutustumisviikko ja siitä eteenpäin klikkailin onnellisesti järjestelmään ma-ke 7.40-15.30. 

Tällä hetkellä perheemme tilanne on se, että olemme molemmat virallisesti työttömiä. Puoliskoni pitkäaikainen työpaikka teki keväällä konkurssin ja nyt sitten olemme vuorotellen hakeneet töitä milloin mistäkin. Ja rehellisyyden nimissä en oikein tiedä mitä töitä haluaisin tehdä. Olen hakenut mm. päiväkotiin, laitoshuoltoon, smoothiebaariin, kansalaisopiston liikunnanlehtoriksi - se oli pelkkää ilta työtä joten vedin hakemukseni pois ennen työhaastattelua.

Nyt tätä Kirpun päivähoidon aloittamista miettiessä olen saanut ajatuksen, että minusta olisi ihanaa jos Kirppu ja Ässä tekisivätkin vain kolmepäiväistä päiväkotiviikkoa syksyllä. Kun Nuppu ja Jekku aikanaan olivat päiväkodissa ja Ässä oli pieni vauva, he olivat ma-to päiväkodissa 8-12. Eli todella kevyitä hoitopäiviä.

Kerrataanpas nyt vielä nopeasti miten menikään meidän perheen päiväkotihistoria.

Nuppu aloitti päiväkodissa 3vuotiaana, ma-to, 9-14. Hän ei suostunut tuossa vaiheessa enää nukkumaan päiväunia, joten keväällä hän olikin enää 8.30-12.30 päiviä, ma-to.

Ässää odottaessa muutettiin ja Nupun ollessa 4,5v hän vaihtoi päiväkotia, jossa hoitopäivät olivat 8-12, ma-to. Jekku aloitti samassa päiväkodissa hetkeä myöhemmin, ollessaan 2v8kk ikäinen. Tätä jatkui Ässän vauvavuosi lähes kokonaan, kunnes maaliskuussa 2020 ilmoitettiin, että jos lasta ei ole pakko viedä hoitoon niin ei viedä. Meidän lapset jäivät kotiin. 

Syksyllä 2020 Nuppu oli 6v ja aloitti esikoulun uudessa päiväkodissa, olimme muuttaneet heinäkuun vaihtuessa toiselle puolelle kaupunkia. Alkuun hän oli vain eskariajan 8.30-12.30. Lokakuussa pojat pääsivät samaan päiväkotiin. Jekku oli 4vuotias ja Ässä muutaman viikon vajaa 1v6kk. Ässän päiväunien turvaamiseksi kaikkien hoitopäivät olivat 8-14, ma-pe. 

Vuotta myöhemmin 2021, aloitin työt koulussa, joten poikien päiväkotipäivät pitenivät ja ovat edelleen 7.40-15.30. Ma-pe. Nupulla alkoi tuolloin koulu. Okei, tuo 7.40 vienti, oli sitä varten, että puoliskoni ehtisi klo 8 aamuvuoroon ajoissa. Nyt hänen ei ole tarvinnut aamuvuoroja miettiä, oltuaan ensin isyyslomalla ja sen jälkeen lomautettuna, ja minä olen ottanut itselleni päävastuun aamuista, joten me tähdätään siihen, että pojat olisivat aamupalalla ajoissa klo 8, toinen koululla ja toinen päiväkodilla. 

Nuppu ja Jekku saivat aloittaa päiväkotitaipaleensa 4päiväsellä viikolla ja puolikkailla päivillä. Ässä taas aloitti hoidon heti pidemmillä päivillä ja täydellä viikolla. Niinpä minusta olisi ihanaa tarjota Kirpulle ja Ässälle myös kevyt päiväkotiviikko. Osittain reiluuden nimissä ja osittain "koska mä voin" ja osittain, koska Kirppu on elokuun vaihtuessa vasta 1v3,5kk. Mutta erityisesti sen takia, kun seuraavat kaksi vuotta ovat oletettavasti perheemme viimeiset pikkulapsivuodet. Kahden vuoden päästä Ässä menee eskariin ja Kirppu on jo leikki-ikäinen!

Äitiyttä ja kokopäivätyötä kokeiltuani totesin, ettei meidän arki kestä oravanpyörää. Tai ehkä rehellisemmin minun pääni ja pyykkivuoreni eivät kestä sitä tai niin pelkään. Oravanpyörää, jota ruuhkavuosiksikin kutsutaan, välttääkseni olen jo useamman vuoden pohtinut minkälaista yritystoimintaa voisin pyörittää kotoa käsin.

Kävin keväällä jälleen yhden yrittäjyysvalmennuksen työkkärin kautta. Keväällä 2021 osallistuin Viisi askelta yrittäjäksi koulutukseen, ja aluksi mielessäni oli liikunnanohjaus, mutta lopulta päädyin käymään kurssin kosmetiikan suoramyynnin kautta, Mary Kay mielessäni. Nyt Minustako yrittäjä? -valmennukseen lähdin lähes valmiilla valokuvausyrityksen suunnitelmalla. 

Toki sähköpostiini tipahtelee jatkuvasti Äitiysliikunta akatemian mainoksia, jos ei olisi rahasta kiinni hakisinkin sinne. Opiskelisin Äitiysliikuntavalmentajaksi sekä vauvahierojaksi ja rakentaisin yritykseni niiden pohjalle. Mutta nämä opiskelut veisivät n. 3000€ ja nyt juuri tähän hetkeen ei ole taloudellisesti mahdollisuuksia sen toteuttamiseen.

Mutta jos johonkin ei ole mahdollisuuksia nyt, niin toisiin taas on! Olen saanut toteuttaa pitkäaikaista unelmaani kun aloitimme keväällä podcast nauhoitukset tuotantoyhtiön kanssa. Tottakai, olisi kiva saada myös tuloa, mutta toistaiseksi sen tekeminen menee dieselin ja ajan verran miinuksella omasta pussistani. Tuotantoyhtiö mahdollistaa äänitykset ja odotan innolla, milloin tämä saadaan virallisesti ulos!

Podcastin lisäksi minua kiinnostaisi lukea äänikirjoja, siis lukea kirja äänikirjaksi. Toisaalta myös ne mallikeikat joita olen saanut tehdä, on olleet tosi kivoja, joten siinäkin olisi yksi tapa saada jotain extra rahaa. Robin Packalenilla näytti olevan musiikkivideon kuvaukset, joihin haettiin avustajia peräti 500€ palkkiolla. En edes hakenut.

Mielessäni on tottakai, blogin kautta saatavat tulot, joita ei muuten tällä hetkellä ole. Mutta miksikäs niitä ei voisi tavoitella, kun bloggaaminen on niitä harvoja asioita joista osaan heti sanoa tykkääväni ja jossa koen löytäväni vahvuuksiani. Mutta kun tämä blogi ja podcast eivät vielä tuota tulosta tilipussiin, olen miettinyt päänipuhki onko se valokuvaus hyvä idea vai ei.

Vaikka minua on kannustettu, jopa suorastaan käsketty, tarttumaan toimeen, en osaa luottaa itseeni tarpeeksi. Itseasiassa Minustako yrittäjä?- valmennuksen aikana tekemäni liiketoimintasuunnitelman alku on mielestäni jopa nerokas. Silti epäilen itseäni.

Miten asiat tehdään oikein, jotta ne menee työkkärin ja verottajan kannalta oikein? Mitä jos asiakas ei tykkääkään ottamistani kuvista? Mitä jos pelkään asiakasta? Kaikista saa kauniita kuvia, mutta mitä jos ei saakaan?

Yritkselläni on nimi, jonka alle Sängyn alla- ja podcastbrändit sopivat. Mutta se mistä yritkseni saa rahaa kassaan, on mysteeri. Auta!


Millainen on sinun unelmiesi työviikko?
Päiväkotiaiheisia kirjoituksia voit lukea lisää ainakin täältä:

8 kommenttia

 1. Onko sun mahdollista saada opiskella Työvoimatoimiston tukemana? Eli saat työttömyysetuuden+ylläpitokorvauksen. Silleen itse opiskelin nyt viimeksi ja toimi hyvin. Ei ollut rahahuolia sen enempää kuin työttömänä. Tai oikeastaan tuo ylläpitokorvaus nosti tuloja kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole edes ottanut selvää tuosta. :) Sen verran olen ymmärtänyt, että sen tuen saa vain toisen asteen opintoihin ja mulla on jo kaksi toisen asteen tutkintoa, Liikuntaneuvoja ja vastaanottovirkailija - tällä hetkellä, en koe järkeväksi lähteä opiskelemaan kolmatta alaa. Mutta en ole sulkenut opintoja pois, nyt vaan seuraavat kaksi vuotta on ainakin sellaiset, kun toivon voivani tehdä kolmepäiväistä viikkoa ja opiskeluun se ei taida sopia... :D

   Poista
 2. Näistä kaikista huomioni kiinnitti vain äänikirjojen nauhoittaminen. Olen jossain kuullut, että narrattoreita ei ole tarpeeksi (en tidä, onko se suomeksi oikein: narrator = tarinankertoja).

  Yrittäjyys ja äitiys, kumpikin täysipäiväisenä, on se sama oravanpyörä, mitä palkkatyö. Myös Mary Kay tai mikään muu verkostomarkkinointi. Jos et tee täysillä, se homma seisahtaa välittömästi. Sihinekin, että blogi tuottaa tulosta, pitää tehdä ensin pirusti töitä. Sanoisin, että 3 vuotta kestää, että luvut ovat siinä mallissa, että voi sano, että se tuottaa jotain. Emilia Unelma5 -blogista on availlut omia lukuja jonkin verran.

  Valokuvausyrityksestä en osaa sanoa mitään. Se kuulostaa tosi hienolta, ja onnistuminen varmaan riippuu paljon siitä, millä tasolla omat osaamiset ovat. Mutta sekin on sekä pitkiä päiviä että valtavasti oheistyötä, kuten markkinointia ja kirjanpitoa.

  Itse teen nyt osapäiväistä (n. 5h) toimistotyötä omaan yrityksen piikkiin, ja se on 20 vuoden raatamisen jälkeen. En kerta kaikkiaan jaksa nyt sen enempää. Tulot ovat tosin vastaavat 🤣.

  Silloin, kun poika syntyi, olen ollut täysipäiväinen yrittäjä enkä päässyt edes äitiyslomalle. Tein töitä vauva sylissä. Vauvan ollessaan 4 kk palkittiin hoitaja, kun näppis alkoi kiinnostamaan liikaa. Poika meni päiväkotiin 3.5v muuten, ennen sitä oli hoitajan kanssa kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oravanpyörää tämä äitiys on kyllä ihan ilman sitä omaa yritystäkin, joten oot oikeassa, tuskin sitä pääsee pakoon. Jos oravanpyörää ei pyöritä palkkatyö niin pyykit sitten vähintään :D

   Emiilia on kyllä avannut ihanan rehellisesti blogiansioita! Niistä on vieläkin tosi vähän avointa puhetta! Mullakin jonkin näköinen käsitys siitä on ja tällä hetkellä, vaikka bloggaaminen ajatuksena olisi kaikista paras, niin se on kaikista epätodennäköisin. varsinkin kun kaikki mainossisältö halutaan instagramiin ja mä en tykkää instasta :D

   Kaikki yritystoiminta vaatii markkinointia ja kirjanpitoa ja kävi mielessä vielä joku muukin aikaa vievä yrittäjyyteen liittyvä juttu, mikähän se oli.... Mutta ainakin olisi se illuusio siitä, että saa itse valita milloin tekee töitä, kuinka paljon ja ahkerasti ja milloin on aika olla vain äiti :) Kun palkkatöissä ajankäytön suunnittelee joku muu.

   2020 kuulin radiomainoksen jossa haettiin äänikirjojen lukijoita, mutta kun menin täyttämään hakemusta haku olikin suljettu ennenaikaisesti, koska näytteitä oli tullut odotettua enemmän. Sen jälkeen en ole törmännyt missään tähän! Mutta se kiinnostaisi siliti kovasti.
   Toinen missä tuntuu olevan puutetta äänistä on lastenohjelmien duppaus. Mä en osaa enää äänen perusteella sanoa mitä ohjelmaa lapset katsovat suoratoistosta, koska samat ääneet on niin monessa erisarjassa. Voisin mieluusti tehdä myös duppauksia työkseni :D Siihenkin väittäisin olevani tosi hyvä, ilman kokemusta on toki helppo huudella. ':D

   Poista
 3. Miten ihanaa, että sinulla pulppuaa ideoita ja haaveita. Rohkeasti eteenpäin! Askel kerrallaan siihen suuntaan, mikä tuntuu parhaimmalta. Suutaa voi aina muuttaa ja kun etenee, uusia mahdollisuuksia avautuu, ajatukset kirkastuvat ja omat unelmat ja toiveet selkiytyvät. Voi kuinka mahtavalta 3-päiväinen työviikko kuulostaisikin! Tsemppiä ja rohkeutta. Sinusta on siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ja kannustuksesta! ❤️ Mä oon aikasemmin miettinyt sitä, mikä mua motivoi ja mikä olisi se mun "miksi" minkä haluan yrittäjyydellä ratkaista ja nyt mä luulen että olen löytänyt ainakin osa sitä "miksi"ä 🤔

   Poista
 4. ihania juttuja sulla haaveissa :)

  VastaaPoista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !