Vauva kotiparturissa

Raaskiiko, ei raaski. Vähän olis kuitenkin pakko. Mutta ei voi. Se on niin söpö. Hiukset silmillä. Se on niin söpö hiukset ponnarilla. Ja entäs kuinka söpö hän on kun letitän pitkiä hiuksia! Voi pojat, että hän on myös söpö lyhyillä hiuksilla.


Vauvalla on ollut syntymästään saakka tummat paksut hiukset. Harkitsin hänen bloginimekseen Peikkoa, koska hiukset olivat pystyssä puolivuotta. Sitten hiukset kuitenkin alkoivat painaa ja kasvaa alaspäin ja ennen hiusten leikkaamista vauvan hiukset ylettyivät nenän alapuolelle.

Tein jo aikaisemmin letin keskelle vauvan päätä ja mietin, että tuosta saisi aika paksun letin leikattua muistoksi vauvakirjan väliin. Puoliskoni ei kuitenkaan ollut vielä samaa mieltä leikkaamisesta ja nyt  (viikkoa myöhemmin) kun hiukset leikattiin, leikkasin muistoletin vasemmalta puolelta päätä.

Olen tottunut leikkaamaan Jekun hiuksia, joten asettelin syöttötuolin nätisti olohuoneeseen peilin eteen. Samalla totesin ettei vauva edes näe itseään peilistä ja tajusin, ettei vauvaa edes kiinnosta katsoa itseään peilistä. Käänsin syöttötuolin telkkariin päin ja valitsin ohjelman, joka olisi vauvalle mahdollisimman helppoa katsottavaa.


Hiusten harjaaminen on meidän vauvalle ihan tuttu juttu. Ponnarin laittaminen kuitenkin nipistää hieman, joten siinä kohtaa meinasi tulla itku. Laitoin ponnarilla kiinni pään päälle ne hiukset joita en aio leikata koneella lyhyeksi.

Toiselle ponnarille koitin saada mahdollisimman paljon hiuksia pään sivulta, niin että vauvakirjan väliin tulisi mahdollisimman paksu ja pitkä letti. Jälleen letin ponnareiden laitto on ikävän tuntuista vauvasta. Letin irti leikkaaminen ponnarin tyvestä olikin sitten vähän haastavampi juttu. Hiuksia piti leikata monessa osassa ja vähän joka suunnasta. Samalla piti katsoa, ettei nappaa liian läheltä päänahkaa. Tätä kohtaa vauva selvästi olisi halunnut pakoon, joten leikkasin mahdollisimman varovasti aina pieneltä alueelta kerrallaan. Ja kun muistoletti oli irti, ei enää voinut perääntyä. Tai ehkä olisikin, pitkät hiukset olisivat varmaan peittäneet nyljetyn kohdan ainakin vähän aikaa.

Kokeilin leikata 12mm, mutta päädyin kuitenkin 9mm terään. Laitoin leikkurin ensin päälle ja kun vauva ei kääntänyt enää päätä surinan suuntaan aloin leikkaamaan. Vedin koneella sivut ja takaa niin siististi, kuin pystyin ja niin kauan kauin vauva pysyi tyytyväisenä. Selvä merkki, että nyt riittää, on kun vauva alkaa hipelöidä kasvojaan ja raapia niskaa.


Vauvaa nauratti, kun huiskuttelin kevyesti isolla meikkisiveltimellä kaikki irtohiukset pois kasvoilta ja niskasta. Sen jälkeen sain jatkaa hiustenleikkuuta vielä ihan pienen hetken. Päätin suosiolla lykätä päällihiuksien saksimisen puoliskolleni ja vein vauvan tässä suihkuun. Tähänastinen lopputulos, näkyy seuraavassa kuvassa.

Puoliskoni saksi päällihiuksiin mallin. Ja sitten annettiin hiusten asettua lauantain ajan. Eilen minä sain vielä keventää niitä ohennussaksilla, samalla kun, siistin vielä pitkien ja lyhyiden hiusten rajat sekä kaikki mahdolliset ylimääräiset hapsut niskasta ja korvien päältä. Ja muutenkin kävin vielä kaikki lyhyet hiukset koneella läpi, että varmasti tulisi tasaista.

Tuolla alussa on kuvat ennen leikkuuta, ponnareista joilla jaoin hiukset ja muistoletin leikkuujälki. Viimeisessä kollaasissa on eilisen viimeistelyleikkauksen alku tilanne, kun päällihiukset oli vain karkeasti leikattu, muttei kevennetty. Lopullisista hiuksista ei ole vielä kuvaa, koska leikkasin hiukset perjantaina ja siistin niitä eilen ja muistikortti meni täyteen. Nyt aamulla nähdään miten hiukset asettuvat. 11kuisen kuulumisissa näette miten onnistuin. Ja 1v kuulumisissa kuukauden päästä selviää oltiinko tyytyväisiä vai vedetäänkö sittenkin koko pää koneella. :D


MUISTILISTA VAUVAN KOTIPARTURIIN
 • Syöttötuoli
  • Kelpaa jokin muukin tuoli tai ehkä bumbo olisikin juuri hyvä tähän tarkoitukseen. Tai voihan vauva myös istua toisen vanhemman sylissä jos niikseen.
 • Leikkuuvälineet: kone, hiussakset ja ohennussakset
  • Toki riippuu vähän miten haluat leikata, voihan se olla että pelkkä kone tai tavan hiussakset riittävät.
 • Ponnareita
  • Auttaa tekemään jakauksen pitkien ja lyhyiksie leikattavien hiusten välille. 
 • Harja
  • tai kampa. Tarvitset jos aiot leikata jotain muutakin kuin koko pään samoilla milleillä.
 • Suuri meikkisivellin / puuterihuisku
  • Ihan paras irtohiusten karkoittamiseen ja niiden aiheuttaman kutinan helpottamiseen.
 • Jotain mikä pitää vauvan tyytyväisenä ja paikoillaan.
  • Naposteltavaa: Keitettyjä spagetteja, rusinoita tms tuttua sormiruokailtavaa
  • Tekemistä pienille käsille: vesipullo, imetyskoru, tutti, kameran linssinsuoja
  • Katseen kiinnittäjä: Telkkari - Netflix - Napero
   • Jotta vauvan pää ei pyörisi joka suuntaan ihan koko ajan.
 • Seuraneiti
  • Valinnainen, meillä isosisko halusi jäädä katsomaan kun hiukset leikataan. Helpottihan se, kun hän toimi assistenttina ja otti kuvia ja piti vauvan hyvää mieltä yllä.
 • Aikaa toteuttaa leikkuu lapsentahtisesti vaikka kahtena tai kolmena kertana
  • Emmehän halua tuottaa vauvalle hiustenleikkuusta traumaa, joten leikataan sen verran ja sen aikaa kun vauvasta tuntuu hyvältä. Eli en ehkä alkaisi leikkaamaan tänään, jos huomenna oltaisiin menossa juhliin.
 • Lattialasta ja imuri hiusten siivoukseen


Jekun ensimmäisen hiustenleikkuun hoiti puoliskoni, muistaakseni 1v1kk iässä. Koko pää samoilla milleillä, isin sylissä istuen. Hänellä ei tosin tainnut olla edes puolia Vauvan hiuksista. Mutta sen jälkeen minä olen saanut kunnian leikata Jekun hiukset ja ollaan me puoliskoni kanssa päästy siistimään myös lasten serkun hiuksia.

Pitkien hiusten kotiparturoinnista en voi kirjoittaa, koska Nupun hiuksiin ei ole vielä koskaan saksilla koskettu. Nupun vauvavuonna puoliskoni leikkasi kyllä minulle otsahiukset *KLIK*.

Milloin te olette leikanneet lastenne hiuksia ensimmäisen kerran, ammattilaisella vai itse?

11 kommenttia

 1. Soma, näyiksi äiti laitanut

  VastaaPoista
 2. Voi vauva!! <3 Kyllä muuttu todella paljon! Ihana! Varmasti helpottaa ku ei hiukset mee silmille. Mä oon leikkaillu poikien hiukset ekaa kertaa suunnilleen vuoden iässä. Nyt mein 10kk:n takaletti alkaa olla myös sen verran pitkä, et veikkaan samaa hänen kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me vielä hetki sitten puhuttiin et jos sitte synttäreille leikataan, mut reppana kulki täällä hiukset silmillä niin aattelin et ehkä tää helpottaa. 🙈 Kyllä silti illalla vähän epäilytti et tuliko tehtyä virhe 😅

   Poista
 3. Olen neidiltä ainoastaan otsista napsinut hieman lyhyemmäksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän... tytöltä en ois itekään leikannu :D

   Poista
 4. Onpa hurjasti tukkaa! Hieno tuli leikkauksesta ja hyvät vinkit muillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo hiusta oli jo syntyessään :D nyt on sitten isonpojan tukka :)

   Poista
 5. Söpö lopputulos :) Meillä on annettu vaan kasvaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, söpöys ei sittenkään johtunut hiuksista :D

   Poista
 6. Söpöys ei ainakaan hävinnyt! Päinvastoin. Itse en ole koskaan leikannut meidän neljän lapsen hiuksia. Olen luottanut ammattilaiseen. Toiseksi vanhimmalle isoveli leikkasi viime vappuna siilin. Sen jälkeen mies on välillä ajellut pojan hiuksia koneella. Kyse ei todellakaan ole enää vauvasta, ennemminkin teinistä.

  VastaaPoista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !