Mitä taapero höpöttää?

Olen kuullut jonkin verran pohdintaa, että päiväkodissa varhain aloittaneet lapset puhuvat enemmän ja sujuvammin nopeammin, kuin ikäisensä kotihoidossa olleet. Puheen oppiminen on kuitenkin yksilöllistä, ja uskon tässä asiassa löytyvän monta sääntöä vahvistaa tai säännön kumoavaa poikkeutta. Meidänkin lapsilla on keskenään erilaiset lapsuudet, joten ei voi, eikä kannatakaan verrata, tässäkään asiassa.

Nuppu osasi puhua mennessään kolmevuotiaana päiväkotiin ja ymmärtääkseni hän oli ensimmäiseksi lapseksi ja kolmevuotiaaksi ihan tavallinen puhuja. Seuraavana vuorossa tullut Jekku tuntui taas koko elämänsä kotona olleena 2 vuotiaana puhuvan jo vähintään yhtä selvästi, kuin kaksi vuotta vanhempi siskonsa. 

Siksipä minua vähän jännitti mitä nyt Ässän kanssa käy. Jääkö minulta ensimmäisiä sanoja kuulematta ja kuinka paljon, kun hän aloitti päiväkodin 1v5kk ikäisenä. 

Päiväkodin alkaessa hän sanoi puhtaasti "Äiti" ja "vettä" ja "kakka" . Isi tulee ilman ässää ja "maite" oli maito. "Kakkaaa!" on kukkuu. "Ä-ää" tai siis se sellainen hmä ää kurkku äänne on ei ja erittäin ponteva nyökkäys ja helpottunut nauru on "joo". Ai niin ja nenä on "Tööt". Mitäs muuta hauskaa ollaan saatu hänet oppimaan.... No ylävitonen ja jokaisesta onnistumisesta taputetaan. Niin ja saatetaan huutaa "jee!".

Puhetta siis tuli vähän, ilmankin pärjättiin, kun kotona voi näyttää ja osoittaa myös muuten mitä haluaa ja mistä. Marraskuussa meillä oli Ässän vasu ja tottakai silloin puolitoistavuotta täyttäneellee, ei niin paljon puhuvalle laitetaan oppimistavoitteisiin sekä puhe että pottailu. 

Toisella päiväkotiviikollaan hän sanoi ensimmäisen kerran auto. Sittemmin olenkin mennyt laskuissa sekaisin jo aikaa sitten. Ja nykyään muuten junat, lentokoneet ja helikopterit on kaikki kulkuneuvot ovat autoja. Siinäpä sitten seuraava tarkan kuuntelun kohde, koska nämä sanat vaihtuvat oikeisiin.

Joululoman alkaessa taaperomme oli ollut päiväkodissa hiukan vajaa kolme kuukautta ja kyllähän puhetta tulee nyt paljon enemmän. En ole varma kuinka paljon on opittu ihan vaan iän myötä ja kuinka paljon puhetta on opittu päiväkodissa. Ja nyt pitkällä joululomalla kotona, puheeseen tuli taas lisää uusia sanoja.

Ei on nykyään hyvin tiukka EI, eikä kieltävää hyminää.

Ensimmäinen kolmen sanan lause oli "mm haluun vettä" eli mä haluun vettä ja kaikki juotava oli vettä olipa se sitten oikeasti maitoa tai mehua tai vettä. Nyttemin hän sanoo "mä haluun ....." Nyt lomalla tuli uusi kolmen sanan lause: "toi löi mua". Tämä nyt ei välttämättä tarkoita sitä, että joku oikeasti löisi, vaan esimerkiksi kaatuessaan hän saattaa osoittaa lattiaa sanoessaa "toi löi mua" tai jos törmäsi pöytään niin pöytä löi. 

Maito on nykyään maitO ja juotavan lisäksi hän osaa pyytää peiton, pyyhkeen ja syliin ja pesulle. Vaikka näitä kolmea viimeistä sanaa ei vielä ennen joulualomaa tullut. Syliin hän pyytää sanomalla "nosta". Pitkään hän sanoi painokkaasti NAA kun halusi jotain, varsinkin Jekun kädestä, mutta nykyään hän osaa sanoa "anna!".

Nyt joululoman uusimmat puheen aiheet on selvästi leluihin liittyviä. 

Robotti on bobo tai boboti ja jos siitä loppuu patterit se on "ikki" myös ensimmäinen imperfekti on löytynyt kun hän huusi veljelleen että "ikkoi". (tämä tuli ennen lömistä) Ja nyt hän osaa myös pyytää avaamaan tavaroita sanomalla "auki". Ai niin ja uusin opittu sana taitaa olla pieru eli "piua", täsmälleen samanlailla Nuppukin sen sanoi tässä iässä. 

Aikasemmin syksyllä hän toivotti muutaman kerran myös hyvää yötä sanomalla äää yöötäää. Mutta nyt se on väistynyt jonnekin ilmeisesti tärkeämpien termien taakse. Taaperomme osaa myös pyytää anteeksi halaamalla ja sanomalla "an tee kiii" Se on ehkä söpöintä ikinä!


Loman jälkeen on nyt ollut kaksi päiväkoti päivää. Ja mie kyllä kaipasin lomalla sitä säännöllisyyttä mitä päiväkoti tuo lasten päiviin ja meidän koko perheen arkirytmiin. 

EDIT! 
ja PUPU! osaahan meidän Ässä sanoa myös Pupu! Samalla tavalla kuin kaikki liikkuvat on autoja, niin myös duplokissa ja muut pehmoeläimet ovat pupuja, mutta tärkein kaikista on ihana kummitädin virkkaama unipupu. - Sillä on kiva mm läiskiä äitiä naamaan samalla kun äiti luulee nukuttavansa taaperoa..... :D Hän osaa myös komentaa "pois!" tämä on tosi kivaa varsinkin silloin kun olen laittanut taaperon edeltä suihkuun, kun hän sitten tahtoo olla siellä yksin. Muistin myös jonkun toisen sanan minkä unohdin tästä postauksesta mutta mikähän se mahtoi olla ..... 

TÄTÄ - joo hän osaa pyytää "tätä" ja sitten oli vielä jokin, mitä hän tässä illalla juuri nukkumaan mennessä minulle höpötti, mutta se ei nyt enää tule mieleen. 
edit: 10.1.2021 klo 23.24

Mitä teidän taaperoille kuuluu? Vieläko saavat olla kotona vai ovatko pääseet päiväkotiin? 

2 kommenttia

  1. Ihana höpöttelijä siellä. 🥰 Mein jätkällä tulee myös nyt joka päivä uusia sanoja. On niin ihana seurata puheen (ja kaiken muunki) kehitystä. Nää pienet muuttuu niin nopeesti!! Meillä siis vielä kotivauveli tämä 1v 8kk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjaa miten lähellä jo on 2v synttärit! Ja musta tuntuu että tän postauksen jälkeen sanat on taas tuplaantunut 😅😅

      Poista

Ihana yllätys, kiitos kommentista !