Raparperipiirakka mikrossa

*Kaupallinen yhteistyö Buzzador & Whirlpool

Me saatiin Buzzadorilta testiin Whirlpoolin chef plus mikroaaltouuni ja kampanjassa toivottiin Buzzadorien esittelevän mikroa luovasti, valmistaen vaikkapa lasagnen mikrossa. ÖÖ, mitä? Lasagne mikrossa? No eipä siinä, mikro tuli ja pääsi tietenkin heti käyttöön. Lämmitän aika usein ruokaa mikrossa ja meidän vanha mikro oli nimenomaan sellainen lämmittämismikro, siinä oli rinkula mistä käännettiin tehot ja toinen josta käännettiin aika ja nappi jolla luukku aukeaa.

Laitoinkin jo Instagramiin kuvia siitä mitä olen kokeillut ChefPlus mikrossa valmistaa ja lämmittää, mutta ehdottomasti paras kokeilu, ja sellainen joka jää käyttöön, oli raparperipiirakka.


Eräs perjantai kävelin Jekun kanssa kauppaan ja nähtyäni yhden talon takapihalla valtavasti raparperia, kas kummaa, heti alkoi tehdä mieli mummon raparperipiirakkaa. Soitin matkalla siskoilleni, muistavatko he tai olisiko heillä tallessa mummon ohjetta. Olin jo valmistanut mikrossa lasten makaronilaatikon kaurakermaan piirakka ohjelmalla ja siitä tuli hyvä! Päätin siis kokeilla miten piirakka ohjelma toimii ihan oikeassa tarkoituksessaan.

Isosiskoni tiesi, että Mummon raparperipiirakka tehdään murupohjalla ja täytteeseen tulee 1purkki kermaviiliä, johon sekoitetaan 1 kananmuna, sokeria ja vähän vanilijasokeria. Haasteena jälleen oli, etten ole koskaan tehnyt tätä piirakkaa munattomana ja maidottomana. Ensitöikseni sateesta kauppaan päästyämme etsin Annin Uunista reseptin maidottomalle murupohjalle ja totesin kaikkien tarvikkeiden löytyvän kotoa, joten piti enää ostaa päälliset.


Kaupassa soitin Mutsi ja Murupullat Idalle varmistaakseni mitä kauratuotetta ostan kermaviilin tilalle ja millä voisin korvata kananmunan. (Kiitos avusta, anteeksi häiriö Ida). Toki suunnitelmakin ehti muuttua raparperista pakastemansikoihin, joita olisi kotona valmiiksi. Lidlissä oli kuitenkin 500g raparperia 2e ja nappasin sen ostoskoriin. Kotona jääkaapin avattuani muistin, että annettiin Elpun maidoton margariini hänen mukanaan yökylään. Se piirakka jäi silloin tekemättä.

Kolme päivää myöhemmin pääsin vihdoin tekemään maidottoman ja munattoman raparperipiirakan murupohjalla mikrossa. Pohjan ohje löytyy siis Annin Uunissa blogista, ja tuo taikina määrä riitti aika tarkalleen mikroon kuuluvaan rapeutusalustaan, jota käytin piirakkavuokana. Pistelin haarukalla taikinaan reikiä, ehkä hieman liiankin innokkaasti, valitsin piirakkaohjelman ja aloin valmistella täytettä.


Kuorin ja pilkoin koko 500g raparperia, josta piiraakkaan mahtui noin puolet. Kaurafraicen maustoin teelusikallisella vaniljasokeria ja ruokalusikallisella sokeria. Mikro piippasi ja kehoitti lisäämään ruokaa. Levitin ensin fraicen pohjan päälle ja sen päälle asettelin raparperit. Seuraavaa piirakkaa varten otan kaksi purkkia, nyt olin varovainen ja ostin vain yhden, koska pakastemansikoista tulee sulaessa nestettä. Ainut vain, että palasin tosiaan tuoreeseen raparperiin.

Ennen piirakan täyttöä pohja oli jo saanut vähän väriä ja vihdoin, kun piirakka oli valmis pelkäsin, että pohja on aivan kivikova ja joudun naarmuttamaan rapeutusalustan jollain terävällä kakkulapiolla tai veitsellä. Yllätyksekseni sainkin aivan helposti jaettua piirakan paloihin muovisella paistinlastalla. Raparperit olivat pehmeitä, ihan niinkuin kuuluikin, ainoa ongelma piirakassa oli, että mielestäni fraicea olisi pitänyt olla enemmän ja puoliskostani taas sokeria.


No seuraavaan piirakkaan sitten tiedän paremmin! Taidan kokeilla myös sitä mummon perinteistä ohjetta, lapset ei näemmä välitä raparperista, mutta heille voin tehdä jatkossa Elpun pyytämää marjapiirakkaa. Tosi nopeaa ja tosi helppoa, eikä tarvitse itse muistaa säätää munakelloa, kun mikrossa on asetukset valmiina.

Millaisia ruokia te valmistatte mikrossa? Vai onko teidän mikronne vain lämmittämistä varten?


POHJAN RESEPTI: 

MUMMON TÄYTE: 
1prk kermaviiliä 
1 kananmuna
1rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
Pinnalle: raparperia / marjoja 

LASTEN TÄYTE (maidoton & kananmunaton)
1-2prk kaura fraiche
1,5-2rkl sokeria
1tl vaniljasokeria 
Pinnalle: 200-300g raparperia / marjoja 

HOX!
Kokeile omalla vastuulla. Antamani sokeri- ja marjamäärät perustuvat mututuntumaan, kuten kokkailuni yleensäkin. 

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !