Syö ja nukkuu

Kun Tuhina oli parikuinen alettiin rakentaa rytmiä jossa ilta seitsemältä rasvattiin ja vaihdettiin yöpukuun ja aika tarkasti kahdeksan aikaan Tuhina nukahti yöunilleen. Tässä välissä on ollut täydellistä rytmien sekasortoa. Ollaan luultu vuorokausi rytmin heittäneen häränpyllyä kun Tuhina nukkui helposti neljän tunnin päikkärit parvekkeella, välillä kahdesti päivässä. Hän saattoi herätäkin vasta kahdeksan aikaan niiltä unilta.

Soseiden aloituksen sanottiin vaikuttavan yöuniin. Ja kokeiltiin myös iltavelliä jos sekin takaisi kokonaiset yöunet, mutta ei meillä. Meillä on ihan alusta saakka oltu öisin rinnalla kahdesta neljään kertaan, niin edelleen.

Soseiden syöminen ei sekään ole ollut mikään itsestäänselvyys. Luulin olevani äiti joka tekisi lapselleen kaikki ruoat alusta loppuun itse ja täyttäisin pakastimen soseilla. No joo täyttyihän se pakastin vaikka soseita kokkasin vain kolme kertaa. Ne kun ei muutamien marjamaistiaisten jälkeen enää kelvanneetkaan.

Värisuorasta puuttuu yksi punainen sose.

On ollut peruna-possupataa karjalanpaistin ja perunamuusin tapaan ja peruna-kukkakaali-kanasosetta, kun kuulin että peruna kukkakaali on usein herkkua. Ja Bataatti-kesäkurpitsa-possupataa taas karjalnpaistin tyyliin kokattuna. Mutta kun ei syö niin ei syö, sen sijaan kaupan hedelmä- ja marjasoseet ovat uponneet aina, melkeinpä purkki tolkulla.

Anoppi tiesi kinkkuherkun uponneen niin puoliskoni sisaruksiin kuin veljenpoikaankin joten erään kerran mummin ja papan luona tehtiin testi miten Tuhina siitä tykkää. Tykkäsi. Siispä anopin salainen ase on kasvis-kinkkuherkku Piltiltä!

Kinkkuherkkua syötiin pari viikkoa jälkiruoka hedelmää vaihdelleen ennen kuin rohkenimme vaihtaa sosetta, ostettiin sellaista missä oli myös perunaa, porkkanaa ja lihaa. Nauta ei uponnut, mutta sitten taas kun puoliskoni toi stroganofia niin se taas upposi aivan hyvin kunhan sitä vähän pieni ensin haarukalla. 8kk soseiden paakkuja Tuhina vielä vierastaa.


Aamu ja iltapuuro ovat kuuluneet myös Tuhinan vurokausi/aterirytmiin jo muutaman kuukauden. Meillä syödään Muksun riisipuuroa höystettynä hedelmillä tai marjoilla. Meistä on tullut Kaija omenasoseen suurkuluttajia. Käytin itse sitä säästeliäästi ihan vain silloin tällöin herkutellen mutta Tuhinan alettua syödä puuroa olen joutunut pyytämään sitä lisää parikin kertaa. Se on vaan niin hyvää ja Tuhina tykkää! Kaupan marjasoseet on puuron kaverina omenasoseen loputtua.

Nykyään meillä aloitetaan päivä seitsemän jälkeen, jos Tuhina herää aiemmin niin yritän imettää hänet takaisin unille (tai yritän pitää tyytyväisenä vielä hetken samalla itse torkkuen). Aamupuuroa varten keitetään vesi kahdeksalta. Tosin satunnaisesti kuten eilen ja tänään(!) Tuhina herätti vasta yhdeksältä ja aamupuuro syötiin sitten suunnilleen puoli kymmenen aikaan.

Puuron jälkeen mennään suoraan pesulle. Paitsi nyt aloin tosissaan potattamaan, ollaan siihen jo pidempi tovi kuitenkin totuteltu, niin potta tulee puuron ja pesun väliin. Pesun jälkeen Tuhina saa ottaa ilmakylpyä sen aikaa kun rasvaan hänet ja valitsen vaatteita. Usein tässä kohtaa hän väsähtää ja pukemisen jälkeen imetän ja Tuhina nukkuu puolesta tunnista tuntiin sisällä, yleensä se puolituntia on aivan maksimi. Paitsi tänään nukuttiin kaksi tuntia, mutta nukuttiinkin yhdessä. Tuhina nukkuu parhaiten meidän kanssa tai parvekkeelle.Lounas syödään yhdentoista ja kahdentoista välillä, riippuen vähän miten Tuhina nukkuu tai nukkuuko lainkaan tuossa välissä. (Paitsi tänään kun herättiin pikkupäikkäreiltä vasta kymmentä vailla yksi!) Lounaaksi on ruoka ja hedelmäsose. Yleensä menee puoli purkkia kumpaakin, ja vähän päälle kun huijaa joko vuorotellen ruokaa ja jälkkäriä tai molempia samaan lusikkalliseen. Alussa sotkin joskus ruoan jopa jälkkärin sekaan että uppoaisi paremmin ja upposi se!

Lounaan jälkeen ollaan hereillä vartista tuntiin, aika tarkalleen yhdeltä Tuhina on jo aivan valmis nukahtamaan päikkäreille, imetykseen nukahtaen. Parvekkeella hän nukkuu kahdesta kolmeen tuntia, useinmiten sen kaksi mutta nyt on muutamia kertoja alkanut nukkua kolmea tuntia. Epäilen hampaiden tulon aiheuttavan unisuutta.

Parveke unien jälkeen käydään potalla (aloitetan tänään) ja syödään  välipalaa hyvin vaihtelevasti. Joko hedelmäsosetta, hedelmiä ja kasviksia ja hapankorppua sormin tai imetän. Päivärytmin ylöskirjoittaessani arvioin tämän välipalan syötäväksi kello neljä.

Päivällinen noudattaa samaa kaavaa kuin lounas ja silloin usein syödään  se toinen puolikas niistä purkeista. Päivällinen on ilta kuudelta ja iltapalaa alan tehdä kahdeksalta. Riippuen päivän aiemmista unista Tuhina saattaa nukkua vielä toiset puolentunnin päikkärit päivällisen ja iltapalan välissä.

Puuttuu Marjaisa-banaanisose. Vadelmaherkku, Persikkasose, Aurinkoinen, Mangoa, Päärynäsose

Iltapala taas on samanlainen kuin aamupala. Ainut ero aamu- ja iltapuurossa on että aamupuurosta jää usein puolet syömättä ja illalla syödään kaikki. Rasvalisänä sotken lorauksen rypsiöljyä aina puuroon.

Potatukseen kuuluen käydään potalla taas iltapalan ja iltapesun välissä. Pesun jälkeen otetaan taas ilmakylpyä ja rasvataan päästä varpaisiin. Väsymys alkaa iskeä tosissaan vasta kymmenen pintaan ja silloin taas imetän ja viedään nukkuva vauva omaan sänkyynsä.

Nyt on ollut taas normaalimpia öitä ja Tuhina on heräillyt kahden aikaan ja silloin hän usein jää viereen nukkumaan. Nyt olen yrittänyt pysyä hereillä vielä tämän imetyshetken ja ottaa viereen vasta aamu neljän imetykseen. Ja sitten taas alkaakin uusi aamu.

Lähetä kommentti

Ihana yllätys, kiitos kommentista !